fbpx

Näin päästät sisäisen villinaisesi valloilleen - Meri Mortin 5 vinkkiä

Nainen on intuitiivinen olento, tarinankertoja ja unennäkijä, mutta nyky-yhteiskunnassa olemme liian usein tottuneet etsimään vastauksia itsemme ulkopuolelta. Meri Mort tarjoaa Magnesia-yhteisölle vinkkejä aidon, sisäisen villinaiseuden löytämiseen. 

Meri Mort on joogaohjaaja, joka ohjaa Vapauden joogaa ja -liikettä eli ekstaattista tanssia, täysikuumeditaatioita ja voimauttavia naisten sydänpiirejä. Keskeisiä teemoja kaikessa Merin tekemisessä ovat yhteisöllisyys, luovuus ja naiseus. Joogan avulla hän pystyy elämään elämäänsä täysillä, energisesti, kohdaten sekä sen valoisat että varjopuolet.

Meriä on aina ohjannut yhdessä tekeminen, jakaminen. Mitä tahansa hän tekee, hän pyrkii aina olemaan värikäs oma itsensä antaen tilaa myös muille olla juuri sellaisia kuin ovat. Joogaa Meri on ohjannut jo lähemmäs viidentoista vuoden ajan. Vuosien saatossa hänen polkunsa on vienyt hänet perinteisestä joogasta kohti tutkivampaa, somaattisempaa liikettä, joihin hän yhdistää asioita elämän eri osa-alueilta: tanssia, taidetta ja erilaisia luovia työkaluja.

Myös naiseuden ja sisaruuden voima ovat lähellä Merin sydäntä. Helmikuussa julkaistussa esikoiskirjassaan Lumoava nainen – tunne villi voimasi Meri puhuu rohkeasti aiheista, jotka ovat tähän päivään asti olleet Suomessa melkeinpä tabuja. Tällaisia ovat esimerkiksi kuukautiset. Nainen on syklinen olento, mikä on asia, josta hän toivoisi meidän olevan huomattavasti avoimempia nykyajan yhteiskunnassa ja myös armollisempia itseämme kohtaan. Esimerkiksi kuukautiskivut voivat olla Merin mukaan merkki siitä, että juuri ennen vuotoa on paahdettu menemään liian lujaa. Sen sijaan, että pitäisi aina vain tehdä enemmän ja kovemmin, on tärkeää välillä levätä ja vain olla.

– Levon ja oman tilan ottamisen tärkeyttä ei voi painottaa kyllin paljon, ei kuukautisten aikaan eikä muulloinkaan, painottaa Meri.

Puheenaiheet ovat syntyneet vuosien saatossa hänen käydessään itse läpi naiseuden murrosta ja ohjatessaan naisten sydänpiirejä, joissa on tullut vahvasti esille eri ikäisten naisten elämän haasteet. Kirjan kirjoittaminen alkoikin Merin sen koommin tietämättä, mihin se tulisi johtamaan. Monet hänen oppilaistaan olivat kuitenkin peräänkuuluttaneet teosta, josta saisivat opit kuun kierrosta talteen.

Mutta mitä on olla nainen? Meri ei halua lokeroida ketään, vaan antaa jokaiselle tilaa olla juuri sellainen kuin on: omanlainen nainen. Hänelle itselleen se merkitsee kuitenkin montaa asiaa.

– Nainen on intuitiivinen olento, tarinankertoja ja unennäkijä, kertoo Meri.

– Nykyajan yhteiskunnassa on kuitenkin niin kova kiire, että etsimme usein vastauksia kiperiin kysymyksiimme ulkoapäin, vaikka vastaus piileekin itsessämme. Emme pysähdy kuuntelemaan itseämme, oman sisäisen eläimemme ääntä.

Nainen elää äitiyden energiassa, ei pelkästään lapsille, mutta myös eläimille, yritykselle tai vaikkapa kirjoille. Äitiys on paitsi vanhemmuutta myös paljon muuta; jotain kollektiivisempaa, yksilöiden yhdessäoloa. Sisaruutta.

– Naisilla on mieletön kyky toimia empaattisesti, rakkaudesta käsin. Se sujuu meiltä tosi luontevasti, sanoo Meri.

Entä miten meistä jokainen voi päästää naiseutensa valloilleen, täyteen potentiaaliin? Tässä Merin viisi vinkkiä:

1. Tanssi. Laita lempparibiisi soimaan ja päästä valloilleen oma sisäinen villieläimesi. Leiki, hassuttele ja pidä hauskaa. Miksi elämän pitää olla niin vakavaa?

2. Luo ympärillesi samanhenkisten naisten seura. Naistenpiirien luominen on ihanan eheyttävää ja voimauttavaa. Vaikkei itsellä aina olisikaan sanottavaa, voi aina kuunnella ja oppia muilta, olla sisar.

3. Pysähdy pienten asioiden äärelle. Kun arjessa malttaisi välillä pysähtyä ihastelemaan luontoa, kuten vaikkapa variksia tai auringonlaskun sävyjä taivaalla, huomaa, kuinka paljon hyvää elämässä on.

4. Uskalla kohdata omat varjosi. Ilman pimeää ei voi olla valoa, joten uskalla rohkeasti kohdata omat varjopuolesi. Vahvuus kaipaa rinnalleen herkkyyttä, työnteko lepoa ja rauhaa. Löydä itsellesi sopiva tapa tutustua itseesi ja uskalla käsitellä myös epämukavia asioita ja tunteita, oli se sitten joogamatolla tai vaikkapa kirjoittaessa. Pyri aina kohtelemaan itseäsi armollisesti, lempeydestä käsin.

5. Lakkaa yrittämästä miellyttää muita ja käännä huomio itseesi. Sen sijaan, että pyrkisit olemaan mieliksi muille, mitä jos koittaisitkin välillä olla mieliksi itsellesi? Lopettaisit syyttelyn, itsesi ja muiden, ja antaisit itsellesi mahdollisuuden nauttia elämästä ja kehostasi. Miltä se näyttäisi? Miltä se tuntuisi?

Viimeisenä vinkkinä villinaiselle, eli meistä kaikille, Meri mainitsee vielä rintojen hieronnan. Rinnoista saattaa helposti vuosien saatossa muodostua eräänlainen panssari, jonka alle kätkeytyy monia tuntemuksia. Siksi rintojen hierominen onkin hänen mukaan ”oikotie onneen,” sillä vain kohtaamalla omat varjopuolemme, asioista tuskaisimmatkin, pääsemme lähemmäs omaa itseämme ja naiseuttamme.

– Vähemmän sanoja ja enemmän tanssia, nautintoa, naurahtaa Meri.

Meri ohjaa Magnesia-festareilla Vapauden jooga – Veden viemää -työpajan sunnuntaina klo 14-15.30 (Miinamakasiini 1), jonka lisäksi Merin kanssa on lauantai-iltana luvassa Shaman Dance Trance klo 19.30-20.30 (päälava).

Magnesia Festivalilla esiintyy myös Tao of Dating -kirjan kirjoittanut Ali Binazir, joka puhuu menestyvän nykynaisen haasteista rakkauselämässä. Lue lisää. 

Tutustu Magnesia Festivalin ohjelmaan

Tutustu Magnesia Festivalin ohjaajiin ja workshopeihin

Lue lisää Meri Mortista

Uutiskirje

Tilaa Magnesia Festivalin uutiskirje antamalla sähköpostiosoitteesi ja kuule ensimmäisenä, mitä tapahtuu

Magnesia Festival

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram