fbpx

Sannan tie tanssijasta hyvinvointiyrittäjäksi – ”burnout opetti pysähtymään itseni äärelle”

Työkuorman, avioeron ja vanhan, käsittelemättömän surun tuoma uupumus saivat Pihasalin omistajan Sanna Yrjänheikin pysähtymään. “Vaikka on kova intohimo tehdä asioita, on opittava tunnistamaan omat voimavaransa.”

Yrittäjä, taiteilija, tanssija, pilates- ja barre-ohjaaja, dj. Tätä kaikkea – ja paljon muuta – on Sanna Yrjänheikki, Pihasalia luotsaava energiapakkaus.

Tapaan Sannan perjantaisena iltapäivänä Abrahaminkadulla sijaitsevassa Pihasalissa. Suuntaamme askeleemme kohti Hietalahden kauppahallia, jossa soi viikonlopusta viestivä live-musiikki ja iloinen puheensorina. Suomen kesä tekee tuloaan. Istahdamme alas kahvilaan.

 – Myöhäinen lounas, Sanna hymyilee.

Pihasalilla värikäs historia

 Aloitetaanpa Pihasalista. Pihasalin tarina juontaa juurensa suomalaiseen ompelimoon, jossa Kirsi Piha-Timonen, Pihasalin perustaja, alkoi ohjata joogaa vuonna 2002 hypättyään pois oravanpyörästä. Kirsin tytär, joogaohjaaja ja korutaiteilija Hanna Ruax, otti ohjat käsiinsä vuonna 2012, jolloin studio siirtyi Kalevankadulle. Kalevankadulla joogattiin ja meditoitiin, kunnes Hanna menehtyi Yhdysvaltain Oaklandissa sattuneessa tulipalossa vuonna 2016.

Ennen Pihasalia tanssijana ja tanssinopettajana toiminut Sanna löysi pilateksen ja sitä kautta joogan pariin lukuisten loukkaantumisista ja leikkauksista johtuvien kuntoutusjaksojen myötä. Tervettä tasapainoa tanssille ja fyysiselle liikkeelle tuova pilates rauhoitti ja maadoitti.

Hannaan Sanna tutustui heidän yhteisen ystävänsä kautta vuonna 2013. Hän oli juuri valmistunut pilatesohjaajaksi. Naisia yhdisti paitsi yhteinen rakkaus joogaan, tanssiin ja musiikkiin, myös samanlainen energia ja meneväisyys. He ystävystyivät saman tien.

Pian tämän jälkeen pilates saapui Pihasaliin – Sannan ohjaamana.

Tapahtumarikas tie tanssijasta yrittäjäksi

 Sanna osti Pihasalin itselleen noin puolitoista vuotta sitten, ja on pyörittänyt Helsingin Abrahaminkadulle avattua luovaa tilaa vähän yli vuoden. Saman katon alta löytyy joogan, tanssin, pilateksen ja barren lisäksi muun muassa shiatsu- ja urheiluhierontaa sekä parturi-kampaamo Dandyn palvelut. Keltaiseksi maalatut seinät ja värikkäät yksityiskohdat tekevät tilasta iloisen ja energisen, luovuuden kodin.

Elämäänsä täysillä eläväksi iki-innostujaksi itseään kuvaileva Sanna kertoo ensimmäisen yrittäjävuoden olleen yllätyksiä täynnä. Vaikka hän olikin toiminut freelancerina jo ennen ryhtymistään yrittäjäksi, yrittäjyyteen kuuluvat haasteet, vastuu ja vaikeudet pääsivät yllättämään toden teolla.

– Ensimmäisen vuoden aikana en oikeastaan tehnyt lainkaan niitä juttuja, joiden vuoksi tähän ryhdyin, Sanna kertoo.

Vuosi piti sisällään ”jäätävän stressaavan remontin,” uuden Pihasalin avajaiset, paperitöitä, järjestelyjä sekä loputtomasti yhteydenottoja ja yhteistyömahdollisuuksia. Vaikka tekeminen olikin hauskaa, työtaakka oli loputon.

 Kahdeksanvuotisen avioliiton tullessa päätökseen samoihin aikoihin, seurasi kriisi.

Yhteisön avulla läpi uupumuksen

 Pysähdys tuli viime syksynä, kun Sanna eräänä päivänä avatessaan läppärin sai paniikkikohtauksen. Hän ei kyennyt toimimaan, vaan jäätyi täysin. Uupumus oli tehnyt tuloaan jo pidemmän aikaa, ja vaikka Sanna jollain tasolla olikin ollut asiasta tietoinen, hän ei ollut kiinnittänyt hälytysmerkkeihin minkäänlaista huomiota. Hänhän rakasti sitä, mitä teki.

Seurasi parin kuukauden tauko, jonka ajaksi Sanna jättäytyi kokonaan pois Pihasalin toiminnasta. Onneksi oli tukena äiti, sisko ja ystävät – puhumattakaan Pihasali-perheestä, jonka ansiosta toiminta jatkui luovuuden keitaassa.

Pihasalista onkin vuosien varrella muodostunut tiivis yhteisö; kuin pitkän historian omaava kollektiivi, jonka tekijöistä osa työskenteli jo Hannankin kanssa. On aivan uskomatonta, kuinka monet ovat auttaneet remppaamaan ja roudaamaan kamoja ihan vain sydämensä hyvyydestä, Sannan aikana ja jo aiemminkin.

Kirsin tunneilla käy edelleen Pihasalin ensimmäisiä, nykyisin jo eläkkeellä olevia asiakkaita vuodelta 2002. Muutamista on vuosien varrella kehkeytyneet opettajiakin.

– Kauneinta Pihasalissa on ihmiset. Ilman yhteisöä tässä ei olisi mitään järkeä, se on se pointti, kiittää Sanna.

Se on paikka, johon kaikki ovat tervetulleita – ikään, kokoon, sukupuoleen, ulkonäköön tai kulttuurilliseen taustaan katsomatta. Ihmisten kirjo on laaja.

Burnoutin taustalla ihmisyys, ei työ

Burnoutin taustalla ei kuitenkaan ollut pelkästään työ, vaikka uupumus siihen kulminoituikin. Tutkiskeltuaan syitä tapahtuneelle, Sanna on sittemmin ymmärtänyt, kuinka monen asian summa se oli.

Taustalla on trauma isän itsemurhasta vuonna 2011. Myös avioerolla oli oma osuutensa asiaan, sillä Sannan entinen aviomies tuli kuvioihin samoihin aikoihin kuin hänen isänsä, elämänsä mies, poistui tästä maailmasta.

Tämä linkitti avioeron vahvasti isän kuolemaan.

 Ensin lähti isä, jonka jälkeen Hanna menehtyi. Sitten tuli avioero.

 Avioeron aiheuttama suru ja tuska tuntuivat samankaltaiselta kuin läheisen kuolema, ja palautti pintaan vielä jollain tasolla käsittelemättömän trauman.

– Burnout auttoi oivaltamaan, miten paljon asioita minulla on vielä elämättä ja käsittelemättä – myös sellaisia, jotka kuvittelin jo käyneeni läpi. Sitä yrittää helposti olla positiivinen ja tsempata itseään aina vaan parempaan, mutta joskus pysähtyminen ja kipeiden asioiden kohtaaminen on ainoa vaihtoehto jatkaa, Sanna kertoo.

 Ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin hidastaa. Aluksi hiljaisuus tuntui luontaisesti sosiaaliselle Sannalle todella vieraalta, mutta nyt, puoli vuotta myöhemmin, tahti on hiljentynyt huomattavasti.

Tunnista omat rajasi ja opi sanomaan ei

 Hän oivalsi, ettei voi juosta itseään karkuun. Voidakseen päästää irti tunteista, ne on käytävä aidosti läpi. Hyvinvointialan yrittäjäkin on vain ihminen: vaikka opiskellaankin tiettyä polkua ja halutaan elää tervettä, tasapainoista elämää, ei ole valoa ilman pimeyttä, iloa ilman surua. Sekin on hyvinvointia.

 Kuva: Magnesia Festival 2018 / Matti Keski-Kohtamäki Kuva: Magnesia Festival 2018 / Matti Keski-Kohtamäki

Nyt tavoitteena on elää eheämpää elämää, ja tie eheyteen käy tasapainottelun kautta – tällä hetkellä olemisen ja tekemisen, pysähtymisen ja liikkeen välillä. Joskus on ihan hyvä olla vain: istua hiljaisuudessa ja kuulostella, miltä kehossa tänään tuntuu.

– Miltä tänään tuntuu? Mitä minulle kuuluu tänään? Hiljaisuus sen kertoo, kiteyttää Sanna.

Omien rajojen asettaminen on yksi tärkeimpiä oppeja uupumuksen jäljiltä. Arki, jossa tekee dj-keikkaa pitkälle yöhön, kun seuraavana aamuna pitäisi olla ohjaamassa joogaa, ei ole pidemmän päälle kestävää – ei, vaikka kuinka rakastaisi sitä, mitä tekee.

 – Kun huomaa vastaavansa sähköposteihin kello kahdelta yöllä, herää kysymys, onko tämä mennyt liian pitkälle. Mitäköhän asiakkaatkin ajattelevat, Sanna muistelee.

Taipumus rakastaa tehdä kaikkea kääntyy helposti itseään vastaan, ellei osaa sanoa ei.

Vaikka taustalla onkin kova intohimo tehdä asioita, on opittava tunnistamaan omat voimavaransa ja opeteltava sanomaan ei.

Hetki kerrallaan huomiseen

 Sannalle hidastaminen on läsnä olemista joka hetkessä, juuri siinä, missä on. Itselleen ja muille. Askeleen hidastamista, pysähtymistä, välillä jopa ihan konkreettisesti kadunkulmassa. Hitaampaa hengittelyä.

– Palaudun burnoutista edelleen. Olen rauhoittanut aamut itselleni, joten saan herätä rauhassa, juoda kahvini vähän hitaammin, fiilistellä suihkussa… Sovin myös vähemmän tapaamisia ja teen vähemmän lupauksia, Sanna kertoo.

Sitten hän haluaakin jo antautua liikkeelle, tanssille ja musiikille. Kuten joogassakin, rytmit ja äänet auttavat tutustumaan itseensä, ymmärtämään omaa kehollisuuttaan ja tunnistamaan omat heikkoutensa ja vahvuutensa.

– Tanssi on minulle sellainen asia, joka on aivan korvaamaton. Se auttaa saamaan mieleeni etäisyyttä ja palauttaa minut kehooni, hän jatkaa.

Erityisen rakkaita Sannalle ovat hiphop ja house sekä Angolan tanssit, kuten Afrohouse, jota on varmasti luvassa myös tulevaisuudessa. Tällä hetkellä fyysisemmän liikkeen rooli on kuitenkin vähäisempi kuin esimerkiksi joogan ja pilateksen. Burnout yllätti fyysisellä väsymyksellä, josta palautuminen on vienyt pitkään.

Innostus ja inspiraatio tekee tuloaan

Onneksi olo alkaa kuitenkin pikkuhiljaa olla energisempi.

– Nyt alkaa vihdoin olla todella innostunut ja inspiroitunut fiilis. Uusia ideoita on paljon, syksyn aikataulussa mahtavia tyyppejä ja makeat energiat, muun muassa barrea, hymyilee Sanna.

 Nyt onkin toimittava juurista käsin, pidettävä jalat tukevasti maanpinnalla. Muuten voi käydä köpelösti. Ihanin vapaus ja upeus yrittäjyydessä on kuitenkin nimenomaan se, että voi vaikuttaa siihen, miltä oma arki näyttää: luoda itselleen itsensä näköinen elämä, omaan rytmiin perustuen.

Entä mikä on Sannan vinkki hyvinvointiyrittäjyydestä haaveilevalle?

 – Paneutua kunnolla siihen, mitä se käytännössä on. Vaikka siitä saattaakin olla tietämys jo ennestään, vasta käytännön kokemusten myötä oppii, mitä se todellisuudessa on. Ja työtähän se on – vaikka kuinka sitä rakastaa. Palautumista ei saa unohtaa, Sanna muistuttaa.

 Tutustu Pihasaliin osoitteessa pihasali.fi tai Instagramissa @pihasali. Sannan löydät Instagramista @sannacleva.

Uutiskirje

Tilaa Magnesia Festivalin uutiskirje antamalla sähköpostiosoitteesi ja kuule ensimmäisenä, mitä tapahtuu

Magnesia Festival

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram