fbpx

New Yorkissa joogaa opettava Aino Siren: suomalaisille soisin lisää myötätuntoa ja omistajuutta omasta elämästä

Jooga hiipi vaivihkaa Suomesta Atlantin toiselle puolelle muuttaneen Aino Sirenin elämään muuttuen osaksi arkea: “Joogan tulisi olla kaikkea muuta kuin suorittamista – se on läsnäoloa omalle keholle, mielelle ja sielulle.”

Aino Siren on New Jerseyssä asuva joogaopettaja ja -kouluttaja. 20 vuotta sitten Atlantin toiselle puolelle lähteneen, tuolloin tanssijan urasta haaveilleen suomalaisen elämä muuttui kertaheitolla sinä päivänä, kun hän kokeili tanssikoulunsa tarjoamaa joogaa. Kyseessä oli hänen toinen tuntinsa – ikinä.

Jooga toi elämään täysin uuden ulottuvuuden: oman sisäisen maailman tarkkailun ja rauhan. Yhtäkkiä oli vapaus olla se, kuka on, välittämättä siitä, mitä muut tekevät tai ajattelevat.

Joogasta tuli osa Ainon arkea. Elämä kuljetti häntä kohti jotain uutta, tuntematonta.

Suunnitelmiin ei vielä tuolloin kuulunut joogaopettajaksi tuleminen. Vuosia vierähti lähes kymmenkunta ennen joogaopettajakoulutuksen aloittamista. Silloinkin Ainoa kiinnosti lähinnä filosofiaan syventyminen, ei niinkään opettaminen.

Ennen pitkää työt ravintoloissa saivat kuitenkin jäädä, sillä Suomi-kirkosta vapautui viikkotunti toisaalle muuttavalta ohjaajalta. Kohta ilmestyi ensimmäinen asiakas, sitten toinen, ja kolmas, ikään kuin syliin tipahtaen.

–Uran eteneminen tähän suuntaan ei todellakaan ollut suunniteltua. Jossain kohtaa kokeilin kiinteistönvälitystäkin, mutta siitä meni pää ihan sekaisin, hän naurahtaa.

ISHTA-jooga – hathan, tantran ja ayurvedan yhdistelmätiede

ISHTA-joogaan Aino tutustui vasta myöhemmin. ISHTA tulee sanoista Integrated Science of Hatha, Tantra and Ayurveda ja käsittää nimensä mukaan hathan, tantrisen filosofian ja ayurvedan yhdistelmätieteen, jota hyödyntäen voi elää tasapainoisempaa elämää, jossa keho, mieli ja sielu harmoniassa.

Sen keskiössä ovat vinyasa (hengityksen mukaan tehtävä asanaharjoitus), pranayama (hengitys) sekä kriya- ja meditaatiotekniikat (visualisointi, meditaatio). Tavoitteena on harjoituksen yksilöllistäminen voimaantumisen tunteen saavuttamiseksi. Ominaista ISHTAlle on toisin sanoen omaan itseensä sekä omaan kehoon ja mieleen tutustuminen, ja sen myötä itselleen sopivan harjoituksen muodostaminen.

ISHTAssa työskennellään alitajunnan alueella. Se on kuin uudelleenohjelmointia, jolla puhdistetaan kehoa vanhoista, haitallisista uskomuksista. Tämä tapahtuu menemällä syvälle energiakehoon muun muassa kehon energiakanavien puhdistamista visualisointiharjoituksilla tavoittelevan kriya-joogan ja eri meditaatiotekniikoiden avulla.

Alitajunnan tasolle ”pääseminen” vie kuitenkin aikansa, mikä voi alkuun tuntua turhauttavalta. Sitä ei myöskään välttämättä pysty käsittää järjellä.

–Alkuun harjoitus saattaa olla lähinnä fyysinen, mutta fyysisen harjoituksen myötä liikkeelle lähtevä prana, elämänenergia, valmistaa kehoa meditaatioon ja sen myötä korkeamman tietoisuuden tason tavoittamiseen, Aino selittää.

Tantrisen filosofian mukaan olemmekin kuin pisara valtameressä, osa laajempaa tietoisuutta.

Pääsemme siihen käsiksi meditaation avulla.

Vanhoista uskomuksista luopumista uudelleenohjelmoinnilla

Traumat ja syvimmät uskomuksemme itsestämme ja maailmasta asuvat fasciassa, sidekudoksessa. Päästäksemme käsiksi niihin meidän on saatava elämänenergia liikkeelle kehossamme. Silloin lihaskudoksen venyttäminen esimerkiksi joogan avulla on avuksi.

Ainolle itselleen jooga on tuonut tasapainoa, opettanut elämään monimutkaisten tunteiden kanssa. Hänen harjoituksensa on pelastanut hänet etenkin silloin, kun on ollut vaikea ymmärtää itseään.

–Olen oivaltanut, ettei ole kiertoreittejä. Jos on lähtenyt tälle tielle, menee helposti aika syvälle, mikä ei aina ole helppoa. Minua kiinnostaa kuitenkin kasvu ja kehitys, joten en vaihtaisi tätä mihinkään, Aino kertoo.

ISHTAsta, ja etenkin meditaatiosta ja kriyasta, ovat tulleet hänelle todella tärkeitä. Harjoitukset ovat helppoja, mutta tehokkaita; simppelejä ja voimakkaita. Ilman niitä elämästä New Yorkissa tai nykyisin kodikseen kutsumassaan osavaltiossa New Jerseyssä ei tulisi mitään.

–New Yorkissa on ihan eri energia kuin täällä, siellä saatan tarvita satamiljoonaa eri tekniikkaa rauhoittaakseni itseni. Thaimaassa sen sijaan voisin meditoida päivät pitkät. Suomessa energia on jotain siltä väliltä, Aino selittää.

Suomalaisille ”lisää myötätuntoa ja omistajuus omasta elämästä”

Miten sitten suomalaiset eroavat amerikkalaisista?

 Me suomalaiset olemme tottuneet olemaan todella kuuliaisia. Saatamme uhriutua ja antaa vastuun pois itseltämme sen sijaan, että ottaisimme omistajuuden omasta elämästämme.

Aino soisikin meille enemmän lempeyttä ja myötätuntoa jatkuvan puskemisen ja ainaisen ehdollistamisen sijaan.

ISHTAsta voisi olla meille suuri apu, sillä se on sovellettavissa vauvasta vaariin, aloittelijasta pidempään harjoitelleelle. Suurin saavutus tunnin aikana voi olla lapsen asentoon meneminen – siitäkin huolimatta, että muut tekevät jotain ihan muuta.

–Kehotan antamaan ISHTAlle mahdollisuuden. Anna itsellesi lupa tutkailla itseäsi parin tunnin ajan sen enempää analysoimatta tai tuomitsematta sitä, mitä tapahtuu tai ei tapahdu. Katso sitten jälkeenpäin, miltä sinusta tuntuu, Aino sanoo.

Joogan tulisi olla kaikkea muuta kuin suorittamista – läsnäoloa omalle keholle, mielelle ja sielulle. Sen Aino muistaa vahvasti jo ensi kokeilemalta.

 Vaikka tanssi aikoinaan vaihtuikin joogaan, se ei kuitenkaan ole jäänyt kokonaan pois Ainon elämästä. Päinvastoin, siitä on tullut hänelle erittäin rakas harrastus.

–Elämän kuului mennä just näin, Aino toteaa hymyillen.

Seuraa Ainoa Instagramissa @siren8yoga (henkilökohtainen tili) tai @ishtayogafinland (ISHTA-jooga Suomi) sekä verkossa sirenyoga.com tai ishtayoga.fi.

Uutiskirje

Tilaa Magnesia Festivalin uutiskirje antamalla sähköpostiosoitteesi ja kuule ensimmäisenä, mitä tapahtuu

Magnesia Festival

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram