fbpx

Miten tunnistaa oman intuition? Intuitiotutkija, taiteen tohtori Asta Raamin kolme vinkkiä kehon merkkeihin

Talven ensimmäisillä kaakaokesteillä vieraili intuitiotutkija, taiteen tohtori Asta Raami. Intuitiota on kutsuttu tulevaisuuden supervoimaksi, mutta miten sen tunnistaa ja miten sitä voi vahvistaa? Ota talteen Astan vinkit. 

Intuitio on meidän kaikkien synnyinlahja. Se on ajattelun tapa, joka yhdessä päättelyn kanssa tekee ajattelustamme varsin nerokasta. 

Siinä missä päättely on meille työlästä ja vaivalloista, intuitio on parhaimmillaan vaivatonta. Se edellyttää kuitenkin muun muassa itsetuntemusta ja itsensä kuuntelemisen taitoa.

Vahvista intuitiota kehollisella työskentelyllä 

Keho on intuition kannalta keskeisessä roolissa. Kehosta voi nousta monenlaista tietoa – niin helposti ymmärrettävää kuin esitietoista, vaikeastikin sanallistettavaa tietoa. Tärkeämpää kuin se, mitä sieltä nousee, on viestien kuuleminen. Jotta tämä olisi mahdollista, on tehtävä tilaa ja vaalittava väljyyttä omassa arjessa. 

– Se, mitä kehosta avautuu ja miten se tapahtuu on todella yksilöllistä. Siinä kohtaa ei kannata kauheasti kuunnella mitä toiset sanovat tai hakea ymmärrystä itsensä ulkopuolelta, sillä vastaukset löytyvät meistä itsestämme, jos vain rohkenemme pysähtyä itsemme äärelle, Asta kertoo. 

Perinteisesti ajatellaan, että mitä enemmän teemme, sen enemmän saamme aikaan. Suorittaminen ja kiire ovat kuitenkin peräisin vaistointuitiosta: se on se apina, jolla on kädet ja jalat, ja joka tekee ja suorittaa; fyysinen versio itsestämme. Asiantuntijaintuitio on jo vähän älykkäämpi ja kysyy itseltään: teenkö minä oikeita asioita? Onko tämä järkevää? 

Superintuitio sen sijaan tarjoaa meille niin sanottuja mahdollisuusikkunoita, jotka parhaimmillaan tuovat mukanaan ihmeitä. Esimerkiksi monet yritysjohtajat ovat kuvailleet heille avautuvan näitä mahdollisuusikkunoita intuition kautta. Nämä ovat tilanteita, jotka ovat “ilmassa” ja auki vain hetkellisesti, mikä tarkoittaa, että niiden aikana täytyy rohjeta toimia. Muuten tilaisuus menee ohitse. 

Ja nämähän eivät ole millään tapaa yliluonnollisia tilanteita, vaan asioita, joita emme vielä ole osanneet nähdä.

– Kun intuitiota kuuntelee esimerkiksi työelämässä, saattaakin yhtäkkiä säästää jopa kymmenen vuotta, Asta avaa. 

Yrityksissä ja organisaatioissa onkin viimeisen kymmenen vuoden aikana herätty siihen, että vanhoilla tavoilla ei välttämättä enää polskita eteenpäin. Sama pätee koulutusmaailmaan, jossa Asta on kouluttanut rehtoreita, opettajia ja muita kasvatusalan ammattilaisia.

Kolme vinkkiä intuition tunnistamiseen – kuuntele kehon merkkejä

Herääkin kysymys: miten tunnistaa oman intuitionsa? Alla Astan kolme vinkkiä, joiden avulla intuition tunnistaminen onnistuu. 

1. Vie huomiosi kehoon

Intuitio puhuu meille kehon kielellä, eli energialla. Siksi huomio kannattaa viedä kehoon. Jollain voi olla herkkä vatsa, toisella herkät sisuskalut ja kolmannella herkkä sydän. Jotkut saattavat tunnistaa intuition tietyn tyyppisistä kylmistä väreistä. Monet keksijät taas ovat sanoneet, että tunnistavat sen siitä, että heidän takaraivossaan alkaa kihelmöidä. 

Se, mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Kannattaa siis kuulostella, mikä on oman kehon tapa kommunikoida itselle. Mikä tuntuu helpolta ja luontaiselta juuri sinulle? 

2. Tunnista ja erota tunteet intuitiosta

Toinen, mitä voi ja kannattaakin tarkastella, on tunteet. Onko kyse intuitiosta vai tunteesta? Tunnetko pelkoa vai kenties kiihkoa? Pelko saattaa kuristaa ja puristaa; kiihko taas tuntua vatsanpohjassa. Vai onko kyseessä syvältä kumpuava rauhan ja levollisuuden tila? 

Jotkut ovat raportoineet kokevansa ajatusten ja tunteiden tulevan jostain tietystä suunnasta; sanotaan vaikka että ajatukset tulevat vasemmalta ja tunteet oikealta. Toiset tunnistavat mielessään eri kerroksia. Muun muassa keksijät saattavat puhua “oman mielen näyttämöstä”, eli siitä kerroksesta, missä tietoinen päättely tapahtuu, sekä tämän yllä sijaitsevasta “yläkerran toimistosta”, jossa mikään ei ole mahdotonta. 

Missä kohtaa sinä tunnet tunteesi? Entä mitä kautta intuitiosi puhuu sinulle? 

3. Hakeudu paikkaan, jossa tunnet olosi hyväksi

Tyypillisiä paikkoja, joissa omaa intuitiota voi olla helpompi kuulla, ovat niin sanotut “bed, bus & bath” eli liminaalitilat, kuten nukkumaan mennessä juuri ennen nukahtamista tai aamulla herätessä ennen kuin se oma sisäinen kriitikko alkaa pulista. Tutkimusten mukaan monet kuulevat intuitiotaan paremmin myös bussissa tai auton ratissa, suihkussa tai kylvyssä, tai luonnossa. 

Avainasemassa on aika ja tila sekä hyvä olo. Intuitiota ei voi pakottaa esille, vaan se pulpahtaa pintaan omia aikojaan, silloin kuin sitä vähiten odottaa. Siksi se edellyttääkin tietynlaista väljyyttä arjessa. 

Paras lopputulema syntyy sisäänpäin kääntymisestä

Monet kuvaavat oman intuition löytämistä eräänlaisena kotiin paluuna. Välillä se saattaa kuitenkin olla aikamoista arkeologista työtä; keho, tunteet ja mieli kun ovat nivoutuneet toisiinsa ja kaiken vaikuttaessa kaikkeen. 

Kannattaa siis lähteä rohkeasti liikkeelle siitä, mikä itselle on se helpoin ja luontevin tapa vahvistaa yhteyttä itseensä. 

Kuuntele Astan haastattelu Magnesian Facebookista tai IGTV:stä.

Asta kertoo haastattelussa myös kolmesta eri intuitiosta, joista tietoiseksi tuleminen auttaa ymmärtämään oman keho-mielen valtavan potentiaalin – kunhan vain saamme siihen yhteyden.

Teksti: Anna Wallin

Asta Raami. Kuva: Kirsi Tuura

Asta Raami on taiteen tohtori, intuitiotutkija, kouluttaja ja tietokirjailija. Hän on väitellyt intuition käytöstä ja kehittämisestä Aalto-yliopiston Medialaboratoriossa, jossa hän toimi 15 vuotta opetus- ja tutkimustehtävissä. Nykyisin hän luennoi yrityksissä ja yhteisöissä, sekä kouluttaa opettajia ja rehtoreita intuition teemoihin liittyen yhteistyössä Helsingin Yliopiston ja Opetushallituksen kanssa.

Asta on kirjoittanut ja ollut osakirjoittajana useissa teoksissa ja kansainvälisissä julkaisuissa, jotka käsittelevät intuition potentiaalin hyödyntämistä opetuksessa, koulutuksessa ja johtajuudessa.

Keskiviikon kaakaokesteillä Anna Wallin haastattelee viikottain mielenkiintoisia vieraita, jotka avaavat meille hyvinvoinnin eri osa-alueita, kukin omasta näkökulmastaan. Aiheet vaihtelevat astrologiasta Pohjolan ayurvedaan, intuitiosta hypertodellisuuteen sekä kiltteydestä miesten tunne-elämään. Kaakaokestit nähdään alkuvuoden aikana keskiviikko-iltaisin klo 18 livenä Magnesian Facebook-sivulla ja tallenteena jälkikäteen Facebookissa ja Instagramissa IGTV:ssä. Kaakaokestit mahdollistaa Four Sigmatic, jonka reishi-kaakaomix tuo elinvoimaa kaamoksen keskelle.

Lue myös nämä:

Teemu Syrjälä ja uuden ajan miehisyys: tätä miehet kaipaavat vuonna 2021

Astrologian ABC: Aloita näistä, jos haluat parantaa itsetuntemustasi

Ayurvedan opit Pohjolaan: tiedä ainakin tämä omasta kehotyypistäsi Suomen talvessa

Palveletko muita rajattomasti? Valjasta kiltteys voimavaraksi – 5 vinkkiä

Fysiikan tohtori Johanna Blomqvist: Kaiken keskiössä on tietoisuus, materia on vain sen yksi olomuoto

Uutiskirje

Tilaa Magnesia Festivalin uutiskirje antamalla sähköpostiosoitteesi ja kuule ensimmäisenä, mitä tapahtuu

Magnesia Festival

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram