fbpx

Ayurvedan opit Pohjolaan: tiedä ainakin tämä omasta kehotyypistäsi Suomen talvessa

Ayurvedalla eli intialaisella lääketieteellä on paljon opetettavaa myös meille Pohjolan asukeille. Kolmannen sukupolven ayurveda-asiantuntija Dr Pardaman Sharma antaa parhaat vinkkinsä Suomen talveen kullekin kehotyypille. Olit sitten vata, pitta tai kapha, muista ainakin tämä. 

Seitsemään eri kehotyyppiin – vataan, pittaan ja kaphaan sekä näiden sekoituksiin – perustuva ayurveda pohjaa tuhansia vuosia vanhaan tieteeseen, jonka mukaan on eletty jo tuhansien vuosien ajan. Surya Ayurveda Hyvinvointikeskuksen perustaja Pardaman Sharma on soveltanut ayurvedan oppeja Pohjolaan jo yli vuosikymmenen ajan. 

Hyvän elämän tieteeksi kääntyvä ayurveda perustuu ilmaa ja eetteriä symboloivaan vataan, tulta ja maata edustavaan pittaan sekä veden ja maan ominaispiirteistä ammentavaan kaphaan. Kehotyyppi määräytyy geneettisesti ja pysyy muuttumattomana läpi elämän. Kullakin tyypillä on omanlaisensa keho ja mieli, ja siten myös omat yksilölliset tarpeensa. 

On hyvä tunnistaa niin oma kehotyyppi kuin vallitseva epätasapainotila eli vikurti. Tähän vaikuttavat elämäntapojen lisäksi vahvasti muun muassa vuodenajat, joiden vaihtelu Suomessa saattaa olla isoakin. Myös stressillä sekä psyykkisillä, sosiaalisilla ja yhteiskunnallisilla tekijöillä, on oma vaikutuksensa tasapainon säilyttämiseen tai horjuttamiseen. 

Mistä kunkin kehotyypin tulisi huolehtia Suomen talvessa?

Vata: Säännöllisyyttä arkeen 

Ominaispiirteiltään kylmä, kuiva, epäsäännöllinen, nopea ja alati liikkeessä oleva vata kaipaa talven keskelle etenkin säännöllisyyttä. 

Vatalla epätasapaino kulkee käsi kädessä epäsäännöllisyyden kanssa. Vatan saattaa olla vaikeaa pitää kiinni nukkumaanmenoajoista ja säännöllisestä syömisestä. Naisilla myös hormonitoiminta saattaa olla epäsäännöllistä.

Kuva: Matti Keski-Kohtamäki

Suomen talvelle ja syksyllekin tyypillinen kylmä sää aiheuttaa epätasapainoa vatassa: vata onkin se vuoden ympäri villasukissa viihtyvä vilukissa, jolla on aina kylmä. Myös jatkuva aivotyöskentely, liian kevyt, kylmä ja kuiva ruokavalio sekä raskas liikunta ja fyysinen työ aiheuttavat epätasapainoa vatassa.

Saunominen on vatalle ihanteellista, sillä se tuo vastapainoa kylmälle ja kuivalle. Runsas hikoilu voi kuitenkin kuivattaa, joten muistathan juoda riittävästi vettä saunan jälkeen. Avannossa sen sijaan tulisi käydä herkällä korvalla omaa kehoa kuulostellen.

Epätasapainossa hengitystä, lihasten liikettä ja hermoimpulssien etenemistä säätelevä vata kärsii stressistä, ahdistuksesta ja pahimmillaan jopa uupumuksesta. Tyypillisiä epätasapainotilan ilmenemismuotoja ovat myös matala verenpaine ja aamuväsymys. 

Talvella vatan tulisi siksi suosia säännöllisyyttä. Säännölliset nukkumaanmeno- ja ruokailuajat auttavat pitämään vatan tasapainossa. Ihanteellisesti yöpuulle tulisi laskeutua klo 22, jolloin herää virkeänä uuteen aamuun klo 6.

Pitta: Vähemmän töitä, enemmän lepoa

Muutosta symboloivalle pittalle talvi on helpompaa aikaa. Ominaisuuksiltaan kuuma, voimakas, terävä ja pistävä pitta säätelee muun muassa kehon aineenvaihduntaa ja ruoansulatusta. Koska tulta riittää ja pittalle on ominaista tehdä liikaa töitä, tulisi talvella huolehtia erityisesti riittävän levon saannista.  

Avantouinti on pittalle hyväksi, sillä vesi viilentää muuten tulista sielua. Pitta hakeutuukin helposti meren äärelle, sillä meri rauhoittaa ja selkiyttää mieltä. Sama pätee luonnossa liikkumiseen: viileä ja raikas ilma nimittäin laskee pittaa. 

Kuva: Rune Kjelseth

Koska sisäinen tuli roihuaa, ei pittalle sovi liian kova treeni. Tärkeämpää on liikkeestä nauttiminen. Saunassa on suotavaa istahtaa alalauteille ja muistaa huolehtia riittävästä veden juonnista.  

Epätasapainossa pitta vaatii itseltään (ja muilta) liikoja puskien eteenpäin kuin kulovalkea. Hän kärsii stressistä ja ahdistuksesta, mikä tekee rentoutumisesta vaikeaa. Jos kehossa on liikaa pittaa, saattaa se johtaa tulehdustilaan, mikä saattaa näyttäytyä suolisto-ongelmina, hormoniepätasapainona tai vaikkapa migreeninä. Myös tunnesyöminen, runsas hikoilu ja kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat epätasapainossa olevalle pittalle tyypillisiä. 

Ylisuorittaminen ja kilpailuhenkinen toimintaympäristö ovat omiaan aiheuttamaan pittalle epätasapainoa. Pittalle Pardamanin vinkki onkin siksi tahdin hidastaminen. Talvi on levon aikaa. 

Kapha: Joustavuutta arkeen

Luonteeltaan vakaa, raskas, hidas, kylmä ja rasvainen kapha antaa keholle fyysisen olomuodon. Kapha säätelee muun muassa luuston, lihasten ja hampaiden kehittymistä.

Helposti paikoilleen jumittuva kapha kaipaa arkeen aktiviteettiä ja liikettä. Vahvan ja vakaan olemuksensa vuoksi kapha on fyysisesti kestävä, rauhallinen ja kärsivällinen. Hän jaksaa puurtaa saman tehtävän parissa pitkäänkin. 

Kuva: Rune Kjelseth

Suurimmat uhkat kaphalle ovat liiallinen rutiineihin kiintyminen, mukavuudenhalu ja irtipäästämisen vaikeus. Sauna ja kova treeni ovat siksi erityisen tervetulleita lisäten tulta pesään ja liikettä niveliin. Uinti on kaphalle hyvä liikuntamuoto, mutta avannossa kylmyys saattaa lisätä kaphaa entisestään.

Epätasapainossa kapha ilmenee muutosten vastustamisena, liiallisena kiintymisenä ja jopa laiskuutena. Suomen talvessa Pardamanin vinkki kaphalle onkin joustavuuden lisääminen arjessa: säännöllinen rutiineista poikkeaminen ja uuden kokeileminen.

Haluatko selvittää oman ayurvedisen kehotyyppisi? 

Surya Ayurveda Hyvinvointikeskus tarjoaa Magnesian lukijoille 20 prosentin alennuksen ayurvedisesta konsultoinnista (koskee myös etävastaanottoa) koodilla Magnesia20, kun varaat konsultoinnin viimeistään 15.3.2021.

Tutustu kehotyyppeihin tarkemmin Surya Ayurveda Hyvinvointikeskuksen sivuilla täällä.

Teksti: Anna Wallin

Pardaman Sharma

Dr Pardaman Sharma on kolmannen sukupolven ayurveda-asiantuntija ja Surya Ayurveda Hyvinvointikeskuksen perustaja. Pardaman on suorittanut ayurvedalääketieteen tutkinnon (Bachelor of Ayurvedic
Medicine & Surgery) Intiassa 1998–2004 ja on soveltanut ayurvedaa suomalaiseen elämäntyyliin jo yli 13 vuoden ajan. Vankalla kokemuksella hän on suosittu luennoitsija ja yksi Pohjoista Ayurvedaa- kirjan kirjoittajista.

Keskiviikon kaakaokesteillä Anna Wallin haastattelee viikottain mielenkiintoisia vieraita, jotka avaavat meille hyvinvoinnin eri osa-alueita, kukin omasta näkökulmastaan. Aiheet vaihtelevat astrologiasta Pohjolan ayurvedaan, intuitiosta hypertodellisuuteen sekä kiltteydestä miesten tunne-elämään. Kaakaokestit nähdään alkuvuoden aikana keskiviikko-iltaisin klo 18 livenä Magnesian Facebook-sivulla ja tallenteena jälkikäteen Facebookissa ja Instagramissa IGTV:ssä. Kaakaokestit mahdollistaa Four Sigmatic, jonka reishi-kaakaomix tuo elinvoimaa kaamoksen keskelle.

Lue muut Kaakaokesteihin perustuvat artikkelit:

Miten tunnistaa oman intuition? Intuitiotutkija, taiteen tohtori Asta Raamin kolme vinkkiä kehon merkkeihin

Teemu Syrjälä ja uuden ajan miehisyys: tätä miehet kaipaavat vuonna 2021

Astrologian ABC: Aloita näistä jos haluat parantaa itsetuntemustasi

Palveletko muita rajattomasti? Valjasta kiltteys voimavaraksi – 5 vinkkiä

Uutiskirje

Tilaa Magnesia Festivalin uutiskirje antamalla sähköpostiosoitteesi ja kuule ensimmäisenä, mitä tapahtuu

Magnesia Festival 30.7.-1.8.2021, Suomenlinna

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram