fbpx

Palveletko muita rajattomasti? Valjasta kiltteys voimavaraksi – 5 vinkkiä

Tarjoudutko auttamaan muita jättäen itsesi taka-alalle kerta toisensa jälkeen? Osaatko pitää puolesi vai huomaatko jääväsi muiden jalkoihin yhä uudestaan? Ota talteen Suvi Bowellanin viisi vinkkiä, joiden avulla valjastat kiltteyden voimavaraksi. 

Naisten kirous. Uupumukselle altistava luonteenpiirre. Erityisherkkyyden kääntöpuoli. Kiltin tytön syndrooma. Muun muassa näillä sanoin kuvaillaan etenkin naisten keskuudessa ilmenevää ylikiltteyttä. 

Valmentaja, kouluttaja ja kirjailija Suvi Bowellan on tutkinut aihetta ja valmentanut naisia sen parissa jo vuosien ajan. Kiltin tytön voimakirjan julkaissut Suvi jakaa vinkkinsä miten valjastaa ylikiltteys voimavaraksi. 

Vinkit perustuvat Suvin vierailuun kevään Kaakaokesteillä. Live-haastattelu on katsottavissa Magnesian Facebookista ja Instagramista.  

Valjasta (yli)kiltteys voimavaraksesi – 5 vinkkiä 

  1. Hengitä syvään ennen kuin riennät apuun

Onko sinulla taipumusta rientää apuun ennen kuin sitä on ehditty edes pyytää? Otatko helposti vastuun sellaistenkin asioiden ratkaisemisesta, jotka eivät kuuluisi sinulle ylipäätään? 

Jos koet, että vastuu kaikesta jää aina sinulle ja sama kaava toistuu kerta toisensa jälkeen, tule tietoiseksi omasta toiminnastasi. Kun huomaat olevasi rientämässä apuun, pysähdy hetkeksi ja hengitä syvään. Koskeeko tämä minua? Tarvitaanko minua tähän todella vai teenkö itse asiassa karhunpalveluksen niin itselleni kuin muille karhunpalveluksen sekaantuessani asiaan? 

Esimerkiksi lasten riidellessä: voisitko antaa lapsille aikaa, tilaa ja luvan ratkaista riitatilanne keskenään? Voisiko puoliso auttaa ruoanlaitossa tai siivouksessa ja joku muu ilmoittautua vapaaehtoiseksi työpaikalla?

  1. Anna itsellesi mitä annat muille

Monilla naisilla kyky vastaanottaa hyvää ja oikeasti sallia itselleen apua on todella rajoittunut. Avun vastaanottaminen on haastavaa, vaikka samaan aikaan suorastaan janoamme sitä. 

Hyvä paikka aloittaa onkin antaa itse itsellesi sitä, mitä tarvitset. Jos työpäivän aikana tulee nälkä, syö. Jos tarvitsee käydä vessassa, käy vessassa. Joskus se lähtee ihan sieltä omien perustarpeiden täyttämisestä:

“Minulla on merkitystä, pidän itsestäni huolta.”

Tämä ei tarkoita, että kävisit spassa joka päivä, mutta voisitko antaa itsellesi puoli tuntia, vartin tai edes viisi minuuttia? Mitä sinä kaipaat juuri nyt?  

  1. Tunnista raja kiltteyden ja ylikiltteyden välillä

Porhaltavatko kollegasi ohitsesi takavasemmalta saaden ylennyksiä ja kunnianosoituksia, jättäen sinut jalkoihinsa? Oletko se niin sanottu Yes (Wo)Man, joka on aina valmis auttamaan muita, mutta joka harvemmin palkitaan?

Tietyt ihmiset tottuvat siihen että tuo aina auttaa, tuolta aina liikenee aikaa ja apua ja jaksamista, vaikkei sitten oikeasti liikenisikään. Muiden auttamisessa ei ole mitään väärää, mutta jos (ja usein kun) se alkaa ketuttaa tai huomaat katkeroituvasi, tiedät ylittäneesi omat rajasi. 

Ensimmäinen askel onkin tulla tietoiseksi omasta toiminnastasi – ja sitten uskaltaa toimia sen pohjalta. 

Ihmiset, jotka ovat hyötyneet liiallisesta kiltteydestäsi, saattavat ottaa tästä nokkiinsa. Ne, jotka aidosti välittävät sinusta, saattavat pahoittaa mielensä hetkellisesti, mutta kyllä nekin siitä leppyvät. Ja jos eivät lepy, niin voit kysyä itseltäsi, haluatko olla tekemisissä heidän kanssaan ylipäätään?

  1. Tee se, mikä pelottaa

Ylikiltteyden taustalla on usein pelko torjutuksi ja hylätyksi tulemisesta. Ei halua aiheuttaa ristiriitaa tai pahoittaa toisen mieltä, tai sitten ei kestä toisessa (tai itsessä) herääviä epämukavia tunteita kun joutuu tuottamaan toiselle pettymyksen.

Jos olet koko elämäsi sanonut muille kyllä, voi ei:n sanominen tuntua ylitsepääsemättömän vaikealta, jopa uhkaavalta. Tuttu ja turvallinen toimintatapa, vaikkei se mieluisalta tunnukaan, on kuitenkin juuri sitä: tuttu ja turvallinen. 

Joskus rohkeus muutokseen tulee vain ottamalla riskin. Voit työstää itsessäsi vaikka mitä uskomuksia, mutta jos et vie niitä käytäntöön, asiat eivät välttämättä koskaan muutu. 

Avain onneen onkin tehdä se, mikä pelottaa. Sen myötä itseluottamus ja itsearvostus kasvavat. 

  1. Ole armollinen itsellesi

Kuin missä tahansa muutoksessa, epäonnistumisia ja ylilyöntejä tulee tapahtumaan, se on selvä ja myös täysin sallittua. Jos et koskaan aikaisemmin ole sanonut ei, olet saattanut kerryttää itsellesi sisäistä kiukkua monen vuoden ajalta. Jos painekattila on porissut jo tovin, voivat ensimmäiset kerrat kun oikeasti uskallat asettaa rajasi, joiden yli ei kertakaikkiaan tulla, nousta pintaan melkoisella voimalla. Tämä voi tuntua hämmentävältä niin sinulle kuin muillekin, mutta älä huoli – siihenkin oppii ajan myötä!

"Tulen mokaamaan tämän varmasti moneen otteeseen mutta tiedätkö, ei se mitään. Kaadun rähmälleni mutta nousen uudestaan.”

Suvi Bowellan

Kun opit välittämään itsestäsi ja asettamaan itsesi etusijalle, saatat yhtäkkiä huomata, että ympärillesi alkaa tulla ihmisiä, jotka heijastavat takaisin sinulle itsessäsi lisääntynyttä itsearvostusta, kunnioitusta ja tasavertaisuutta. 

***

Teksti: Anna Wallin

Suvi Bowellan. Kuva Arto Wiikari 2017.

Suvi Bowellan on hyvinvointialan ammattilainen, jonka intohimoihin kuuluu ihmismielen tutkiminen, tunteiden ymmärtäminen ja sydänlähtöisen elämän luominen. Suvi on monelle tuttu Hidasta elämää -bloggaajana, Minä Olen -lehden toimittajana, kirjailijana ja valmentajana. Suvin viimeisimmät kirjat Ihana herkkyys (Otava 2018) ja Kiltin tytön voimakirja (Otava 2020) ovat olleet lukijoiden rakastamia myyntimenestyksiä.

Keskiviikon kaakaokesteillä Anna Wallin haastattelee viikottain mielenkiintoisia vieraita, jotka avaavat meille hyvinvoinnin eri osa-alueita, kukin omasta näkökulmastaan. Aiheet vaihtelevat astrologiasta Pohjolan ayurvedaan, intuitiosta hypertodellisuuteen sekä kiltteydestä miesten tunne-elämään. Kaakaokestit nähdään alkuvuoden aikana keskiviikko-iltaisin klo 18 livenä Magnesian Facebook-sivulla ja tallenteena jälkikäteen Facebookissa ja Instagramissa IGTV:ssä. Kaakaokestit mahdollistaa Four Sigmatic, jonka reishi-kaakaomix tuo elinvoimaa kaamoksen keskelle.

Lue myös nämä:

Miten tunnistaa oman intuition? Intuitiotutkija, taiteen tohtori Asta Raamin kolme vinkkiä kehon merkkeihin

Teemu Syrjälä ja uuden ajan miehisyys: tätä miehet kaipaavat vuonna 2021

Astrologian ABC: Aloita näistä jos haluat parantaa itsetuntemustasi

Ayurvedan opit Pohjolaan: tiedä ainakin tämä omasta kehotyypistäsi Suomen talvessa

Fysiikan tohtori Johanna Blomqvist: Kaiken keskiössä on tietoisuus, materia on vain sen yksi olomuoto

Uutiskirje

Tilaa Magnesia Festivalin uutiskirje antamalla sähköpostiosoitteesi ja kuule ensimmäisenä, mitä tapahtuu

Magnesia Festival 30.7.-1.8.2021, Suomenlinna

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram