fbpx

Teemu Syrjälä ja uuden ajan miehisyys: tätä miehet kaipaavat vuonna 2021

Talven toisia kaakaokestejä tähditti suosittuja miesten viikonloppuja vetävä Teemu Syrjälä. Mitä on uuden ajan miehisyys ja millaisten kysymysten äärellä miehet ovat tänä päivänä? Entä mitä miehet kaipaavat naisilta?

Juttu perustuu Teemun tähdittämään Facebook Liveen, joka on katsottavissa Facebookista täällä.

Suorittaminen, parisuhteet ja kehollisuus. Nämä ovat keskeisimpiä teemoja, jotka Teemu Syrjälän mukaan pohdituttavat miehiä vuonna 2021. Tämä perustuu Teemun järjestämiin, miehille suunnattuihin viikonloppuretriitteihin, joissa palataan itsensä äärelle – tai tehdään tuttavuutta itsen kanssa, joissain tapauksissa jopa ensimmäistä kertaa – ja sukelletaan syvälle omaan miehisyyteen.

Siinä missä naistenpiirit ja muut sisarelliset yhteisöt ovat olleet suosiossa jo pitkään, on miesten välinen yhteisöllisyys loistanut poissaolollaan. Naisille ominainen tunteiden jakaminen ystävien ja kanssasisarten kanssa on uusi ja monilta osin jopa pelottava asia monille miehille. 

Kuva: Matti Keski-Kohtamäki

– Miesten välisessä kanssakäymisessä uupuu tietynlainen itsensä ja toisten kohtaaminen avoimesti ja rehellisesti tehden tilaa koko tunteiden kirjolle, itselle ja muille. Ei välttämättä uskalleta näyttää tunteita, koska siihen ei ole koskaan opittu, Teemu selittää. 

Kollektiivisella tasolla meillä on monenlaisia mielikuvia siitä, millaisia naiset ja miehet ovat – ja kenties myös millaisia heidän tulisi olla

Vaikka mies haluaisikin avautua ja kertoa tunteistaan – ja vaikkei hän itse allekirjoittaisikaan uskomusta siitä, että miehet eivät puhu tai näytä tunteitaan – jos kollektiivinen “totuus” on toinen, niin todennäköistä on, että mies ei puhu. Omat uskomuksemme siitä, mikä on ok ja mikä ei, ovat niin syvälle juurtuneita että emme välttämättä edes tiedosta niitä. 

– Osa miehistä kertoo, että on puhunut asiosta vain naispuolisten ystäviensä kanssa. Heitä pelottaa tulla yhteen miesten kanssa, koska se on heille täysin tuntematonta. Ei ole takeita siitä, miten minut otetaan vastaan omana itsenäni – eikä varsinkaan siitä, kuka se tyyppi on, Teemu sanoo. 

Kuva: Matti Keski-Kohtamäki

Itsetutkiskelua ei välttämättä ole tullut harrastettua, sillä emme ole saaneet siihen minkäänlaista esimerkkiä tai mallia kotoa. Tyypillisesti miesten nähdäänkin puhuvan vuolaasti tunteistaan, itkevän ja jopa halailevan vain alkoholin vaikutuksen alaisena. Promillet ovat turvasatama, ja kun ne ottaa pois, jäljelle jää pelko siitä, uskallanko näyttäytyä omana itsenäni.

Toisin sanoen: on ihan luonnollista, että pelottaa.

Uuden ajan miehisyys: annetaan miesten itse määritellä keitä ovat

Uuden ajan miehisyyden ei pitäisi tulla ulkopuolisista odotuksista, vaan sisimmästä. Monet miehet yrittävät toteuttaa ulkopuolisia uskomuksia, mitä heidän “kuuluisi” olla, vaikka eivät todellisuudessa allekirjoita näitä. Tällöin rehellisyys itseä kohtaan puuttuu.

Uuden ajan miehisyys onkin juuri sitä, mitä mies itse haluaa olla. Hänellä on vapaus valita, ja hän ottaa valinnoistaan omistajuuden. 

Kuva: Matti Keski-Kohtamäki

– Miesten viikonlopuissa onkin kyse juuri siitä, että tullaan yhteiseen tilaan, jossa on vapaus tutkailla sitä, keitä me olemme ilman ympäröivän maailman – kumppanin, lähipiirin, oman äidin – ajatuksia. Voimme olla yhtä aikaa vahvoja, ylväitä ja peruskallio – ja lempeitä, sydämellisiä ja läsnäolevia. Yksi ei poissulje toista, Teemu summaa. 

Oleellista onkin turvallisen tilan luominen. Ellei toisen osapuolen – oli se sitten kumppani, ystävä, perheenjäsen tai mentori – kanssa tunne olevansa hyväksyvässä, turvallisessa seurassa, on haavoittuvana näyttäytyminen vaikeaa, jolloin suojamuurit nousevat ja vanhat blokit vievät vallan.

Omassa maskuliinivoimassaan oleva mies kaipaa kunnioitusta ja arvostusta

Tyypillisesti voisi sanoa, että feminiininen puolemme kaipaa rakkautta, kun taas maskuliininen puolemme janoaa kunnioitusta ja arvostusta. Teemu uskoo, että omassa maskuliinienergiassaan oleva mies haluaa kuulla olevansa tärkeä ja arvostettu. Tällöin hänen sydämensä aukeaa ja yhteys toiseen vahvistuu.  

– Ja tämähän ei tarkoita, että kaikesta pitäisi kiitellä. Jopa ne arjen pienet teot voivat kuitenkin olla todella merkittäviä. Niiden huomioiminen ja tunnustuksen saaminen tuo miehelle kokemuksen nähdyksi tulemisesta, Teemu kertoo. 

Kuva: Rune Kjelseth

Oleellista on kuitenkin, että kiitos tulee rehellisestä paikasta käsin eikä sillä haeta vain hyväksyntää. Kaiken keskiössä on omaan totuuteen perustuva kommunikointi ja omistajuuden ottaminen siitä, mitä tuntee, ajattelee ja sanoo. 

Siitä uuden ajan miehisyydessä nimittäin on kyse: että miehet(kin) saavat olla juuri sellaisia kuin ovat, muun maailman määritelmistä viis. 

Kysymys kuuluukin: olemmeko me naiset valmiita kohtaamaan miehet yksilöinä, omana itsenään, ilman minkäänlaisia olettamuksia siitä, millaisia heidän tulisi olla? Lähestymään heitä tuomitsematta, uteliaisuudella ja kiinnostuneina siitä, mitä he ajattelevat ja tuntevat? Ottamaan vastaan heidät juuri sellaisina, kuin ovat, uniikkeina yksilöinä, ihan kuten me naisetkin?

Loppuviimein kaiken ytimessä on aito kiinnostus ja uteliaisuus toista kohtaan. 

Katso Teemun haastattelu kokonaisuudessaan Facebookista. Teemu raottaa ovea nykyajan miesten pohdintoihin miehisyydestä ja siitä, miltä se näyttää tällä vuosikymmenellä. Hän kertoo myös omaa tarinaansa, johon nivoutuu niin maskuliini- kuin feminiinienergia. Ovatko miehet sittenkään Marsista?  

Teksti: Anna Wallin

Teemu Syrjälä.

Teemu Syrjälä on pohjoisen kasvatti, jolle luonto, luonnonmukaisuus sekä rakkaus tekemiseen ja ilmentämiseen on elämäntyö. Hän järjestää suosittuja miesten viikonloppuja ja on julkaissut kirjat Miehen vuoro tuntea ja Elinvoimaisen miehen kirja sekä Seksuaalisen nautinnon kortit. Pääpainona hänen opiskelussa, tutkimuksessa ja työskentelytavassa on ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Keskiviikon kaakaokesteillä Anna Wallin haastattelee viikottain mielenkiintoisia vieraita, jotka avaavat meille hyvinvoinnin eri osa-alueita, kukin omasta näkökulmastaan. Aiheet vaihtelevat astrologiasta Pohjolan ayurvedaan, intuitiosta hypertodellisuuteen sekä kiltteydestä miesten tunne-elämään. Kaakaokestit nähdään alkuvuoden aikana keskiviikko-iltaisin klo 18 livenä Magnesian Facebook-sivulla ja tallenteena jälkikäteen Facebookissa ja Instagramissa IGTV:ssä. Kaakaokestit mahdollistaa Four Sigmatic, jonka reishi-kaakaomix tuo elinvoimaa kaamoksen keskelle.

Lue muut Kaakaokesteihin perustuvat artikkelit:

Miten tunnistaa oman intuition? Intuitiotutkija, taiteen tohtori Asta Raamin kolme vinkkiä kehon merkkeihin

Astrologian ABC: Aloita näistä, jos haluat parantaa itsetuntemustasi

Ayurvedan opit Pohjolaan: tiedä ainakin tämä omasta kehotyypistäsi Suomen talvessa

Palveletko muita rajattomasti? Valjasta kiltteys voimavaraksi – 5 vinkkiä

Uutiskirje

Tilaa Magnesia Festivalin uutiskirje antamalla sähköpostiosoitteesi ja kuule ensimmäisenä, mitä tapahtuu

Magnesia Festival 30.7.-1.8.2021, Suomenlinna

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram